Φίμωση

Φίμωση ονομάζουμε την αδυναμία αποκάλυψης της κεφαλής του πέους (βάλανος) από το τελικό δέρμα του πέους (ακροποσθία). Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η απώλεια της ελαστικότητας της ακροποσθίας. Η ελάττωση έως την πλήρη απώλεια της ελαστικότητας και ο πιθανός σχηματισμός ουλής μπορεί να προκαλέσουν συνεχή κάλυψη της βαλάνου από ένα τμήμα δέρματος που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, όπως επώδυνες στύσεις και ελαττωμένη τοπική υγιεινή και καθαριότητα.

Η κακή υγιεινή του πέους αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για πολλές και σοβαρές νόσους του πέους που ενίοτε μπορεί να μεταδοθούν και στη σεξουαλική σύντροφο.

Αιτιολογία της νόσου

Η στένωση οφείλεται κυρίως σε:

 • Χρόνιες φλεγμονές της περιοχής (βαλάνου και πόσθης). Οι φλεγμονές αυτές συνήθως οφείλονται σε λοίμωξη, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση βακτηριδίων ή παρασίτων.

 • Τραυματισμούς κατά την σεξουαλική πράξη.

 • Σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αποτελεί κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την δημιουργία βαλανοποσθίτιδων, λοιμώξεων δηλαδή και κατ' επέκταση, φίμωσης.

Πως δημιουργείται η φίμωση

Οι χρόνιες φλεγμονές και οι τραυματισμοί ακολουθούνται από την φάση της επούλωσης και της διόρθωσης της βλάβης. Το δέρμα όμως της περιοχής, δεν μπορεί να επανέλθει πλήρως και μετά από κάθε φλεγμονή και κάθε τραυματισμό χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του μέχρι το στάδιο της πλήρους φίμωσης.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της φίμωσης

 • Επώδυνη στύση

 • Επώδυνη σεξουαλική επαφή

 • Συνεχείς και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις δηλ. (συγκέντρωση βακτηριδίων και μυκήτων)

 • Συνεχείς τραυματισμοί

 • Τέλεια απόφραξη της κεφαλής του πέους από το δέρμα έως και αδυναμία της ούρησης

Συντηρητική θεραπεία

Όταν η φίμωση δεν είναι προχωρημένη τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά μέσα όπως εφαρμογή κορτιζονούχων κρεμών σε συνδυασμό με αντιβιοτικές κρέμες και φάρμακα από το στόμα, με σχετικά καλά αποτελέσματα. Όταν όμως η νόσος είναι προχωρημένη και το δέρμα γίνει ουλώδης ιστός, τότε τα φάρμακα δεν έχουν σχεδόν καμία τύχη και η λύση δίνεται από την περιτομή.

Χειρουργική θεραπεία (περιτομή)

fimosi2Η περιτομή αποτελεί μια συχνή επέμβαση και έρχεται να δώσει ριζικές λύσεις όταν το πρόβλημα είναι προχωρημένο και δημιουργεί όλες αυτές τις επιπλοκές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η επέμβαση κρατάει λιγότερο από μια ώρα και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε πραγματικά ελάχιστες περιπτώσεις χρειάζεται συνδρομή αναισθησιολόγου. Παρόλο που θα την κατατάσσαμε στις επεμβάσεις ρουτίνας θα πρέπει να την σεβαστούμε σαν επέμβαση και ο γιατρός και ο ασθενής διότι έχει άμεσα σχέση με την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Έτσι πρέπει να διενεργείται με απόλυτη προσοχή από τον ουρολόγο που έχει γνώσεις και εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη επέμβαση. Φυσικά ούτε αυτή στερείται επιπλοκών, όπως είναι η αιμορραγία, η λοίμωξη και τα στενώματα ουρήθρας.

 • Για το εάν θα γίνει η περιτομή ή όχι πρέπει να υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις και πρέπει να γίνεται με σύνεση και να αποφεύγεται όταν δεν υπάρχει λόγος.
 • Η περιτομή έχει μία ήπια και μικρή μετεγχειρητική πορεία όπου ο ασθενής πρέπει να τηρεί κάποιους κανόνες αντισηψίας και περιποίησης της περιοχής ανάλογα με της οδηγίες του γιατρού του.
 • Η εφαρμογή των laser στην περιτομή ελαττώνει την νοσηρότητα και τις επιπλοκές.

 

 • 1